Kontakt Info

Župa sv. Ilije Proroka

Zrinsko-Frankopanska bb
BiH - 88360 Stolac

tel.: +387 (0) 36 853 005
fax: +387 (0) 36 853 005
mob: +387 (0) 63 357-111
e-mail: rajko.markovic@tel.net.ba

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43 
Marko Milanović
Šesti put obilježen Dan Marka Milanovića u Stocu 2017. PDF  | Ispis |  E-mail

Šesti put obilježen Dan Marka Milanovića u Stocu 2017.STOLAC - Na Treću uskrsnu nedjelju, 30. travnja 2017., u Stocu je šesti put obilježen Dan Marka Milanovića. Toga je dana u župnoj crkvi bila samo jedna sveta Misa, jer je župnik don Rajko Marković s mladima iz ove župe bio na Skupu hrvatske mladeži u Vukovaru, a misno slavlje u Stocu u 10,30 sati slavio je don Božo Goluža.

Kako je bila samo jedna sveta Misa, a redovito nedjeljom budu tri, crkva je bila puna naroda Božjega. Pod Misom je bilo i jedno krštenje, što je dodatno uzveličalo ovo sveto misno slavlje.

Više...
 
STOLAC: KOMEMORATIVNA MISA ZA MARKA MILANOVIĆA 2016. PDF  | Ispis |  E-mail

STOLAC: KOMEMORATIVNA MISA ZA MARKA MILANOVIĆA 2016.

Stolac, 30. travnja 2016. - Već više godina, zapravo od 2012., slavi se sv. Misa u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije proroka, 30. travnja, za dušu svjedoka vjere Marka Milanovića (Kruševo, 1837. – Jakomir, 1859.), i za otvaranje biskupijskoga procesa na kojem bi se proučilo njegovo povijesno mučeništvo. Marko je rodom iz Kruševa, danas filijala stolačke župe, a u vrijeme Markova života filijala prenjske župe. Stolačka je župa osnovana 1863. godine.

Stolački župnik don Rajko Marković ove je godine pozvao za slavitelja euharistijske žrtve don Antu Luburića, župnika i dekana trebinjskoga, te župnoga upravitelja Nevesinja, na čijem je području Marko podnio svjedočku smrt potkraj mjeseca travnja 1859. godine.

Više...
 
STOLAC: KOMEMORATIVNA MISA ZA MARKA MILANOVIĆA PDF  | Ispis |  E-mail

KIUM, 2014-04-30

Po treći put, od 2012. godine, u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Stocu, 30. travnja u 18.00 sati, okupila se vjernička zajednica na slavlje sv. Mise u kojoj se misnik s vjernicima moli za plemenitu dušu svjedoka vjere Marka Milanovića, dičnoga sina ove Crkve i naroda, da Trojedini Boga dadne svoj božanski znak da mu bijaše mila Markova žrtva te nas povede putom za otvaranje postupka za crkvenim proglašenjem blaženim, kako bismo ovo divno svjedočanstvo vjere mogli častiti i na oltaru. A Bog, bogat milosrđem, najbolje će u svojoj providnosnoj rasporedbi odgovoriti na molbe u našim ljudskim i crkvenim potrebama, rekao je na početku sv. Mise predvoditelj slavlja don Željko Majić, generalni vikar naših biskupija, te pozvao sve vjernike da u sv. Misi, ali i svagdanje mole na ove nakane. Svima je prenio pozdrave i blagoslov mjesnoga biskupa Ratka Perića koji je prošle dvije godine na ovom istom mjestu i u isti dan slavio sv. Misu na ove nakane, ali i nakane Crkve, zajedno s okupljenim vjernicima molio i svoju im pastirsku riječ uputio. Ove je godine istoga dana bio u Sarajevu na otvaranju spomenika svetomu Ivanu Pavlu Drugomu, Papi.

Više...
 
STOLAC: KOMEMORACIJA SMRTI MARKA MILANOVIĆA PDF  | Ispis |  E-mail

KIUM, 2013-04-30

STOLAC: KOMEMORACIJA SMRTI MARKA MILANOVIĆAU utorak navečer, 30. travnja, u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Stocu, u nazočnosti većega broja vjernika, biskup Ratko Perić slavio je sv. Misu za blagopokojnoga Marka Milanovića, a koncelebrirao je nevesinjski župnik don Ante Luburić i stolački župnik don Rajko Marković, koji je izgovorio prigodnu propovijed, koju donosimo u cijelosti. Marko je rodom iz Kruševa, tadašnja prenjska, a sadašnja stolačka župa, a poginuo je 1859. godine u nevesinjskom kraju ostajući vjeran svojoj Katoličkoj Crkvi. Nakon sv. Mise biskup se sa svećenicima zaustavio u razgovoru s članovima privatne "Udruge Marko Milanović", koja je sebi postavila kao cilj prikupljati povijesno gradivo vezano uz osobu Marka Milanovića.

Više...
 
VRATIO SE MARKO U ROTIMLJU PDF  | Ispis |  E-mail

KIUM, 2011-03-02

„Vjerojatno je ovim našim putem - granicom Hodova i Rotimlje: s Poputnice uz Gonik pokraj Vidića i Stankovića kuća na Brštanik - Borićevinu - Nevesinje - Morine posljednji put planištarski propješačio dvadesetgodišnji Marko Milanović iz Kruševa sa svojim prijateljima: jednim katolikom, jednim muslimanom i dvojicom pravoslavaca, potkraj travnja 1859. godine. Evo ga večeras vratio se u Rotimlju, ali ovaj put zaodjeven u zbornik o svom veledjelu pod naslovom: 'Mučeništvo Marka Milanovića'. Nema u zborniku nijedne Markove slike, nego je sva knjiga odraz Markove duše i svjedočke krvi.“

Više...
 
<< Početak < « 1 2 » > Kraj >>

Stranica 1 od 2

VIDEO: Gospin plač - Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"Gospin plač" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

Video: Zdravo Tijelo Isusovo – Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"Zdravo Tijelo Isusovo" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

VIDEO: O mila Majko nebeska - Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"O mila Majko nebeska" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

Sv. Misa iz Stoca na YouTube-HRT

Sv. Misa iz Stoca 03.03.2013. dostupna na youtube-u

Sv. Misu i portret grada i župe možete pogledati i/ili preuzeti OVDJE!

Home Mučeništvo| Marka Milanovića