Kontakt Info

Župa sv. Ilije Proroka

Zrinsko-Frankopanska bb
BiH - 88360 Stolac

tel.: +387 (0) 36 853 005
fax: +387 (0) 36 853 005
mob: +387 (0) 63 357-111
e-mail: rajko.markovic@tel.net.ba

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 88 
Marko Milanović
MARKO MILANOVIĆ - marljivi radnik i revni svjedok vjere PDF  | Ispis |  E-mail

MARKO MILANOVIĆ - marljivi radnik i revni svjedok vjereNedjelja, 30. travnja 2018. - Već više godina, zapravo od 2012., već po sedmi put slavi se sv. Misa u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije proroka, 30. travnja, za dušu svjedoka vjere Marka Milanovića (Kruševo, 1837. – Jakomir, 1859.), i za otvaranje biskupijskoga procesa na kojem bi se povijesno i teološki proučilo njegovo svjedočanstvo vjere. Marko je rodom iz Kruševa, danas filijala stolačke župe, a u vrijeme Markova života filijala prenjske župe. Stolačka je župa osnovana 1863., četiri godine nakon Markove pogibije.

Više...
 
Svjedočenje Pere Glavinića PDF  | Ispis |  E-mail

Marko MilanovićKršćansko mučeništvo ne znači toliko samu fizičko-psihičku muku, kako to neki shvaćaju, koliko svjedočenje za Krista. Na mržnju progonitelja prema njegovoj vjeri, mučenik odgovara dragovoljnim podnošenjem smrti. Za Krista umire, progoniteljima oprašta. To je smisao mučeništva.

Jasan primjer kršćanskoga mučeništva jest svjedočenje mladića katolika Marka Milanovića na putu između Morina i Somina 1859. godine, “potkraj mjeseca travnja”, kako nas izvješćuje njegov župnik sa sjedištem u Prenju, don Vidoje Maslać, i to u dva izvješća.[1] Ubijen je iz mržnje prema katoličkoj vjeri, a on je kao “pravi katolik” dragovoljno smrt podnio za Krista koji se za nas na križu žrtvovao.

Više...
 
Šesti put obilježen Dan Marka Milanovića u Stocu 2017. PDF  | Ispis |  E-mail

Šesti put obilježen Dan Marka Milanovića u Stocu 2017.STOLAC - Na Treću uskrsnu nedjelju, 30. travnja 2017., u Stocu je šesti put obilježen Dan Marka Milanovića. Toga je dana u župnoj crkvi bila samo jedna sveta Misa, jer je župnik don Rajko Marković s mladima iz ove župe bio na Skupu hrvatske mladeži u Vukovaru, a misno slavlje u Stocu u 10,30 sati slavio je don Božo Goluža.

Kako je bila samo jedna sveta Misa, a redovito nedjeljom budu tri, crkva je bila puna naroda Božjega. Pod Misom je bilo i jedno krštenje, što je dodatno uzveličalo ovo sveto misno slavlje.

Više...
 
STOLAC: KOMEMORATIVNA MISA ZA MARKA MILANOVIĆA 2016. PDF  | Ispis |  E-mail

STOLAC: KOMEMORATIVNA MISA ZA MARKA MILANOVIĆA 2016.

Stolac, 30. travnja 2016. - Već više godina, zapravo od 2012., slavi se sv. Misa u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije proroka, 30. travnja, za dušu svjedoka vjere Marka Milanovića (Kruševo, 1837. – Jakomir, 1859.), i za otvaranje biskupijskoga procesa na kojem bi se proučilo njegovo povijesno mučeništvo. Marko je rodom iz Kruševa, danas filijala stolačke župe, a u vrijeme Markova života filijala prenjske župe. Stolačka je župa osnovana 1863. godine.

Stolački župnik don Rajko Marković ove je godine pozvao za slavitelja euharistijske žrtve don Antu Luburića, župnika i dekana trebinjskoga, te župnoga upravitelja Nevesinja, na čijem je području Marko podnio svjedočku smrt potkraj mjeseca travnja 1859. godine.

Više...
 
STOLAC: KOMEMORATIVNA MISA ZA MARKA MILANOVIĆA PDF  | Ispis |  E-mail

KIUM, 2014-04-30

Po treći put, od 2012. godine, u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Stocu, 30. travnja u 18.00 sati, okupila se vjernička zajednica na slavlje sv. Mise u kojoj se misnik s vjernicima moli za plemenitu dušu svjedoka vjere Marka Milanovića, dičnoga sina ove Crkve i naroda, da Trojedini Boga dadne svoj božanski znak da mu bijaše mila Markova žrtva te nas povede putom za otvaranje postupka za crkvenim proglašenjem blaženim, kako bismo ovo divno svjedočanstvo vjere mogli častiti i na oltaru. A Bog, bogat milosrđem, najbolje će u svojoj providnosnoj rasporedbi odgovoriti na molbe u našim ljudskim i crkvenim potrebama, rekao je na početku sv. Mise predvoditelj slavlja don Željko Majić, generalni vikar naših biskupija, te pozvao sve vjernike da u sv. Misi, ali i svagdanje mole na ove nakane. Svima je prenio pozdrave i blagoslov mjesnoga biskupa Ratka Perića koji je prošle dvije godine na ovom istom mjestu i u isti dan slavio sv. Misu na ove nakane, ali i nakane Crkve, zajedno s okupljenim vjernicima molio i svoju im pastirsku riječ uputio. Ove je godine istoga dana bio u Sarajevu na otvaranju spomenika svetomu Ivanu Pavlu Drugomu, Papi.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 » > Kraj >>

Stranica 1 od 2

VIDEO: Gospin plač - Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"Gospin plač" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

Video: Zdravo Tijelo Isusovo – Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"Zdravo Tijelo Isusovo" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

VIDEO: O mila Majko nebeska - Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"O mila Majko nebeska" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

Sv. Misa iz Stoca na YouTube-HRT

Sv. Misa iz Stoca 03.03.2013. dostupna na youtube-u

Sv. Misu i portret grada i župe možete pogledati i/ili preuzeti OVDJE!

Home Mučeništvo| Marka Milanovića