Kontakt Info

Župa sv. Ilije Proroka

Zrinsko-Frankopanska bb
BiH - 88360 Stolac

tel.: +387 (0) 36 853 005
fax: +387 (0) 36 853 005
mob: +387 (0) 63 357-111
e-mail: rajko.markovic@tel.net.ba

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 89 
Neustrašiva vjera proroka Ilije PDF  | Ispis |  E-mail
Nedjelja, 14 Studeni 2010 11:54

Ilindan u Stocu 2010.STOLAC – Grad na Bregavi proslavio je 20. srpnja 2010. svoga zaštitnika Iliju proroka koji je patron župe, dan grada i općine. Za ovaj veliki stolački blagdan župljani su se pripremali nekoliko tjedana, dvadesetak dana prije počeli su kulturno-športski programi, a bliža priprava za Ilindan bila je trodnevnica u župi.


Prvu večer trodnevnice misno slavlje predvodio je don Slavko Vranjković, župnik Nuštra u Slavoniji, a pjevao je župni zbor iz Nuštra, drugu večer don Nikola Menalo, uz pjevanje djevojačke skupine Vidoštačka kraljica, treću večer don Ivo Pavlović, župnik s Domanovića, uz pjesmu djevojačke skupine Angelus.


Prvu večer trodnevnice, 17. srpnja, nakon svete Mise u 20 sati, organizirana je kod crkve „Sedma večer folklora“ u kojoj su sudjelovali: HKUD Stolac, HKUD Bosansko izvorno kolo Stolac, HSKPD Seljačka sloga Nuštar, HKUD Dubrave Aladinići, HKUD Sv. Josip Radnik Domanovići, HKUD Luke Višići, HKUD Prenj, HKUD Napredak Bijelo Polje, HKUD Seljačka sloga Trebižat, HKUD Zora Struge-Gorica, HKUD Studenčica Studenci, HKUD Rotimlja, KUD Stjepan Radić Pridvorje, Konavle.


Na Ilindan, 20 srpnja u 11 sati vjerni puk, kojega je bilo oko 5 tisuća, okupio se u uređenom dvorištu, kod obnovljene stolačke župne crkve. Crkvena su zvona najavila početak misnoga slavlja, a iz crkve je krenula procesija s mons. dr. Ivanom Šaškom, pomoćnim biskupom zagrebačkim, koji je predvodio misno slavlje uza sudjelovanje nazočnih svećenikana velikom vanjskom oltaru ispred Pastoralnoga centra. Župni zborovi predvodili su liturgijsko pjevanje. Na početku Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković osobito predvoditelja, izrazivši mu srdačnu dobrodošlicu i predavši mu prigodne poklone. Biskup Ivan izrazio je veliku radost što mu se pružila prilika da se nađe, po prvi put, među vjernim hrvatskim katoličkim pukom stolačkoga kraja. Slijedila su misna čitanja koja su čitali bogoslovi i mladi iz župe, a treba svakako istaknuti da su sve obveze i organizaciju ilindanskih svečanosti sa župnikom i časnim sestrama ispunili mladi i bogoslovi Stoca.


Poslije svete Mise sav okupljeni puk izišao je na trg sv. Ilije u procesiji, a biskup je obavio blagoslov „Urbi et orbi“, gradu i svijetu. Odmah poslije Mise uslijedio je kulturno-glazbeni program domaćih društava. Na večer kod župne crkve, opet se okupio silan svijet, a posebno djeca i mladi, na koncert u kojemu su sudjelovali stolačka grupa Planet, pjevač Jozo Vučić i prijatelji.

Ilindan 2010. Ilindan 2010. Ilindan 2010. Ilindan 2010. Ilindan 2010. Ilindan 2010. Ilindan 2010.

 

VIDEO: Gospin plač - Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"Gospin plač" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

Video: Zdravo Tijelo Isusovo – Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"Zdravo Tijelo Isusovo" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

VIDEO: O mila Majko nebeska - Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"O mila Majko nebeska" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

Sv. Misa iz Stoca na YouTube-HRT

Sv. Misa iz Stoca 03.03.2013. dostupna na youtube-u

Sv. Misu i portret grada i župe možete pogledati i/ili preuzeti OVDJE!

Home Vijesti Neustrašiva vjera proroka Ilije