Kontakt Info

Župa sv. Ilije Proroka

Zrinsko-Frankopanska bb
BiH - 88360 Stolac

tel.: +387 (0) 36 853 005
fax: +387 (0) 36 853 005
mob: +387 (0) 63 357-111
e-mail: rajko.markovic@tel.net.ba

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 16 
Spomenik Žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata PDF  | Ispis |  E-mail
Subota, 23 Travanj 2011 22:34

Spomenik Žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rataNa Veliki Četvrtak, 21. travnja ove godine završen je Spomenik žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata župe Stolac. Na popisu žrtava radilo se punih deset godina. Išlo se po kućama, oglašavalo s oltara, zvalo telefonom, popis je dugo bio izvješen na oglasnim pločama da ljudi mogu čitati i davati svoje prigovore i prijedloge, a sve u želji da popis bude što potpuniji.

Tako je sve dobro vođeno da prigovora i popunjavanja popisa uglavnom nije bilo.Najprije je izašla knjiga o žrtvama Drugog svjetskog rata čitave Trebinjske biskupije u kojoj je opisana i župa Stolac. Pa se i poslije izdavanja knjige popis upopunjavao. Tako da smo na kraju mukotrpnog rada dobili: 666 žrtava Drugog svjetskog rata i poraća stolačke župe i još 3 svećenika rodom iz župe, što iznosi 669 žrtava. A 14 žrtava Domovinskog rata iz stolačke župe. Sve smo ih stavili na Spomenik: imenom i prezimenom, godinom rođenja i godinom smrti. Sve smo to htjeli učiniti njima u zahvalu što su svoje živote dali za svoju vjeru i svoj hrvatski narod.

Na Spomeniku stoji Epitaf: Domovino ljubismo te radi bitka tvog, žrtvu našu za slobodu nagradit će Bog. Projektant je domaći sin ing Robert Raguž, Izvođač poduzeće „Granitart“ iz Čapljine, Investitor župa Stolac sa svojim župljanima u Domovini i po svijetu, Epitaf sastavio Mijo Maslać iz Čapljine. Spomenik je koštao 35.000 KM. Još nismo skupili sav novac, ali se uzdamo u Božju providnost i dobre ljude da ćemo i to ubrzo postići. Projekt je izvanredno uspio i svi smo zadovoljni. Bit će uskoro i blagoslovljen i predan narodu na molitvu i sjećanje.

Spomenik Žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata Spomenik Žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata Spomenik Žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata

 

VIDEO: Gospin plač - Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"Gospin plač" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

Video: Zdravo Tijelo Isusovo – Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"Zdravo Tijelo Isusovo" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

VIDEO: O mila Majko nebeska - Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"O mila Majko nebeska" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

Sv. Misa iz Stoca na YouTube-HRT

Sv. Misa iz Stoca 03.03.2013. dostupna na youtube-u

Sv. Misu i portret grada i župe možete pogledati i/ili preuzeti OVDJE!

Home Vijesti Spomenik Žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata