• 1
  • 2
  • 3

Naš stolački bogoslov Stanko Pažin, karmelićanin položio doživotne zavjete 2019.U subotu, 21. rujna 2019. na blagdan sv. Mateja apostola, naš stolački bogoslov brat Stanko od Utjelovljenja (Pažin) karmelićanin u Karmelu na Buškom Jezeru pod svečanom sv. Misom u 11,00 sati položio je doživotne zavjete: čistoće, siromaštva i poslušnosti pred karmelskim provincijalom o. Srećkom Rimcem. Uz našega Stanka doživotne zavjete je položio i bogoslov iz župe sv. Jakova ap. starijeg Cista Velika brat Marko od Duha Svetoga (Maglić) karmelićanin.

Danas je u Karmelu bilo zaista svečano i veličanstveno. Oko dvojice novozavjetovane braće okupile su se njihove obitelji, roditelji, rodbina, prijatelji, dvojica župnika, stolački don Rajko Marković i župnik iz Ciste Velike don Augustin Radović, zatim brojni svećenici, bogoslovi, časne sestre, te ostali puk Božji. Sveta koncelebrirana Misa započela je u 11,00 sati svečanom ulaznom procesijom koju je skladnim i lijepim pjevanjem pratio pjevački zbor iz Splita.

Misno slavlje je predvodio i prikladnu propovijed okupljenima uputio provincijal karmelskog reda o. Srećko, koji je poslije propovijedi i primio doživotne zavjete dvojice braće. Poslije sv. Mise uslijedilo je zajedničko slikanje, pa smo i mi Stočani napravili nekoliko fotografija s našim Stankom. Nakon kratkog razgovora, pitanja i upoznavanja krenuli smo u samostansku blagovaonicu na zajednički prijateljski ručak, koji su, nakon blagoslova, posluživali karmelski bogoslovi.

Za vrijeme ručka govorio je odgojitelj novozavjetovanika i u kratkim crtama predstavio nazočnima njihov život u zajednici i naglasio kako su oba različiti i obdareni različitim Božjim darovima, a opet skladni i kompaktni za zajednicu u kojoj se nadopunjuju i služe Bogu, zajednici i bližnjemu, zatim se zahvalio i njihovim roditeljima i obiteljima iz kojih su nikli i Bogu predani da mu služe. Poslije su mikrofon uzeli novozavjetovana braća, te riječ zahvale uputili Bogu, zajednici, roditeljima, obiteljima, odgojiteljima, župnicima i svima onima koji su molitvama sudjelovali u njihovu duhovnom rastu, ali se i dalje preporučuju u molitve, a i oni će za sve svesrdno moliti.

Nakon blagovanja, zajedničkog druženja i zahvalne molitve, počeli smo se pomalo pozdravljati i razilaziti prema svojim kućama. Ovo je zaista bilo jedno duhovno i veličanstveno iskustvo koje će nam svima dugo ostati u lijepom sjećanju. Bogu hvala!