• 1
  • 2
  • 3

Veliki Četvrtak u Stocu, 17. travnja 2014.I ove godine Veliki Četvrtak u Stocu proslavljen je vrlo dostojanstveno i svečano. Na početku sv. Mise u punu crkvu vjernika ušla je svečena procesija, predvođena sjemeništarcem Stankom, na čelu s križem, svijećama, ministrantima, ovogodišnjim Prvopričesnicima u pratnji sestre Alojzije, bakljonošama, apostolima koji su predstavnici ovogodišnjih maturanata, bogoslovom Damirom i župnikom.

Ulaz procesije pratili su prikladnom pjesmom crkveni pjevači s kora predvođeni djevojačkom skupinom „Angelus“. Na početku je župnik don Rajko sve pozdravio i naglasio da se večeras spominjemo uspostave dvaju sakramenata sv. Euharistije i sv. Reda. Poslije prigodne propovijedi, koju je okupljenom puku uputio župnik, predstavili su se ovogodišnji Prvopričesnici njih 41, koje je za ovu prigodu pripremila s. Alojzija, a koji će se prvi put pričestiti na 5. uskrsnu nedjelju, 18. svibnja ove godine. Poslije je dumo po već ustaljenom običaju oprao apostolima – ovogodišnjim maturantima noge, nakon čega je slijedila Molitva vjernika, predvođena Prvopričesnicima.

Na kraju sv. Mise dumo je svim Prvopričesnicima podijelio male kruščiće kao simbol Velikog Četvrtka i ustanovljenja sakramenta sv. Euharistije, nakon čega su i svi ministranti i apostoli dobili prigodne kruščiće. Poslije pričesti župnik je prenio Presveti Sakramenat na pokrajnji oltar uz pjesmu „Divnoj dakle“. U tišini i šutnji su se vjernici razišli svojim kućama, a crkva je za molitelje i dalje bila otvorena. Apostoli su skupa sa svojim dumom navratili u Dvoranu za mlade na prigodno čašćenje.

velikicetvrtak2014