• 1
  • 2
  • 3

Križni put u Stocu uz Križevac 2019. I ove godine započeli smo dostojno Korizmu u Stocu s uobičajenim Križnim putom uz naš Križevac. Prvoga petka u Korizmi, 8. ožujka 2019., a tako i svakoga petka ubuduće, u 16,30 sati vjerni puk stolačke župe, sa svojim župnikom don Rajkom, redovito obavlja pobožnost Križnog puta sa sv. Misom, na stolačkom brdašcu Križevcu.

Vjernici su se i ovoga lijepoga i sunčanoga petka odazvali u vrlo velikom broju, više stotina: djece, mladih, pjevača, ministranata, odraslih, pa je tako lijepo bilo pogledati uz Križevac kako se procesija dostojanstveno kreće u pobožnom hodu, u molitvi i pjesmi, od postaje do postaje križnog puta. Kruna svega na kraju bila je na vrhu Križevca sv. Misa, pod kojom su ministranti posluživali, mladi čitali, pjevači predvodili liturgijsko pjevanje uz sudjelovanje svega puka Božjega.

Čista srijeda – Pepelnica u Stocu 2019.Čista srijeda-Pepelnica, 6. ožujka 2019. u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka proslavljena je vrlo dostojanstveno, kako i dolikuje ovom svetom danu na početku korizme. Svečana sv. Misa slavljena je u 17,30 sati, a sat vremena prije sv. Mise stolački dumo Rajko ispovijedao je vjernike, među kojima je najviše bilo djece i mladih, koji su ovu korizmu htjeli započeti čista srca i duše uz svoje osobne korizmene odluke.

Puna crkva puka Božjega, pun kor pjevača, a ministranti okitili oltar kao najljepše cvijeće. Župna crkva vrlo lijepo aranžirana s korizmenim simbolima koji će kroz korizmu vjerni puk poticati na razmišljanje i obraćenje.

U Stocu održana promocija knjige „Upalimo svijeću“U četvrtak, 28. veljače 2019. godine, u Biskupijskom centru Sarsenterum u Stocu u 18:00 sati održano je predstavljanje zbirke pjesama „Upalimo svijeću“, autorice pokojne Ljiljanke Žilić. Ljiljanka je rođena 2. listopada 1966. u Rotimlji, a umrla 3. rujna 2018. u pedeset drugoj godini života. Udala se u župu Prenj za Željka Žilića s kojim je u braku rodila i kršćanski odgojila troje djece: Nikolinu, Irenu i Mihovila.

Knjiga „Upalimo svijeću“ je krunska zbirka njezine dugogodišnje ljubavi prema pisanju poezije. Njezine su se pjesme mogle čuti na različitim prigodama i u različitim župama. Bila je to jedna osebujna kršćanka koja se svojom upornošću uzdigla na prijestolje poezije još jednog kamenog spavača iz Stoca.

Biskup Ratko održao predavanje za bračne parove naše župeU nedjelju uoči korizme, 3. ožujka 2019., kao i prethodnih godina, biskup je Ratko, u dogovoru sa župnikom don Rajkom, slavio sv. Misu u župnoj crkvi u Stocu. I poslije sv. Mise održao predavanje bračnim parovima kojih je bilo više od šezdeset. Svaka je kuća primila knjigu „Sjeti me se kada u raj dođeš“, u kojoj su nanizane sve propovijedi na Veliki petak od 1992. do 2017. godine. Duhovno štivo kroz korizmu. Poslije predavanja susret svih sudionika uz kavu i kolače u dvorani kod crkve.

Stočani u posjeti Zagrebu, 23. i 24. veljače 2019.Na poziv, našeg domaćeg stolačkog sina don Tihomira Šutala, provincijala Salezijanaca sa sjedištem u Zagrebu, HKUD „Stolac“ iz Stoca sa svojim župnikom don Rajkom, posjetili smo Zagreb, u subotu i nedjelju, 23. i 24. veljače 2019. Krenuli smo autobusom nas 58 u subotu, 23. veljače iz Stoca u 5,00 sati ujutro. Na Bijači ulazimo na autocestu, a na granici u Dusini, nema zadržavanja, putovanje ugodno i lijepo, malo nas je bura usporila, ali bez problema.