• 1
  • 2
  • 3

Kuća časnih sestara župe StolacČasne sestre u stolačkoj župi

Od samog osnivanja župe Stolac može se prepoznati nakana dubrovačkih biskupa i domaćih svećenika da se osnuje škola za katoličku djecu u Stocu. Godine 1856. vizitator ove biskupije o. Basile piše u svom izvještaju: "Župnik bi mogao stanovati u Stocu te bi mogao otvoriti školu za tamošnju mnogobrojnu djecu." A biskup Ćubranić je pravio i pomagao župnu kuću u Stocu s namjerom da se tu nastane "milosrdne sestre". To se nije ostvarilo zadugo. Nakanu da se nastane časne sestre u Stocu pokušava ostvariti u ime stolačkih katolika Silvije Muruara, direktor hrvatske banke u Stocu koji moli časne sestre Predragocjene Krvi Isusove iz Banja Luke da se nastane u Stocu radi školstva. To je bilo 1927. Nije se ostvarilo, vjerojatno zbog stambenih problema koji nisu bili ostvareni u to vrijeme.

Dolazak sestara

Prve četiri sestre sv. Vinka Paulskog (milosrdnice) došle su 11. XI. 1936. raditi kao bolničarke u novootvorenu banovinsku bolnicu. O njihovom duhovnom životu brine se mjesni župnik. God. 1938. vodi se razgovor o otvaranju kapelice u tamošnjoj bolnici koju je blagoslovio don Marko Zovko 21. V. 1939. po dozvoli Biskupijskog ordinarijata u Mostaru. Kapelica je blagoslovljena u čast sv. Vinka Paulskog. Sveta misa je bila u 8 sati, a pjevao je i zbor "Sv. Cecilije" iz Stoca. Oltar je izradio Zvonko Dujmović iz Mostara, a liturgijsku odjeću naručile su sestre iz Ljubljane. Tu je još bilo nekoliko klupa i ispovjedaonica. Nakon mise toga dana sestre su za sve uzvanike i osoblje bolnice priredile prigodnu gozbu. Za otvaranje ove kapelice zaslužni su: dr. Ivo Fabijanac, šef bolnice i Jozo Radoš, ekonom bolnice. Biskup Alojzije Mišić, prigodom pohoda župi radi krizme 10. XI. 1940. pohodio je i bolnicu u Stocu, gdje ga je na ulazu dočekalo sve osoblje bolnice, a pozdravljen je bio i u ime skupa od dr. Gavrilovića. To jutro biskup je slavio svetu misu u kapelici sv. Vinka.

Odlazak sestara iz Stoca

10. veljače 1943. časne sestre su morale napustiti bolnicu. Pozvane su od svoje uprave da napuste Stolac, a i država je ukinula bolničku ustanovu u Stocu. Do toga dana u bolničkoj je kapelici stalno gorjelo vječno svjetlo.

Ponovni dolazak sestara

Biskup Čule je već prije odlučio ponovno pozvati sestre milosrdnice u Stolac. Sestre milosrdnice ponovno su došle u Stolac na Mali Uskrs 1967., a prvi ugovor sa sestrama milosrdnicama sklopljen je u Zagrebu 30. VIII. 1976. Potpisala ga je vrhovna poglavarica s. Marija Ancila Buntar. Nova postaja u Stocu povjerena je splitskoj provinciji sestara, a danas pripada Bosansko-Hercegovačkoj provinciji Majke Divne sa sjedištem u Sarajevu.

U ovih 40-tak godina u župi se izmijenilo 20-tak sestara koje su angažirane u župnom pastoralu: vjeronauku, pjevanju, sviranju, uređenju crkve, župne kuće, ručnim radovima, a u novije vrijeme i vjeronaukom u školi.

Dumo Rajko

U Stocu je sada župnik i dekan Don Rajko Marković.

Rođen 11. studenog 1953. u Prenj – Dubravama od roditelja: +Milenka i +Ruže r. Marčinko.

Kršten 15. studenog 1953. u Prenju u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela, a krstio ga je up. župe don Ivan Kordić.

Krizman 25. lipnja 1961. u Prenju.

Niža osnovna škola u Prenju, 1960. - 1964. i viša osnovna u Crnićima, 1964. - 1968.

Sjemenište – klasična gimnazija u Dubrovniku, 1968. - 1972.

Vojni rok u Postojni i Ljubljani, 1972. - 1974.

Teološki studij u Sarajevu, 1974. - 1980.

Sv. red đakonata primio 17. travnja 1977.

Za svećenika zaređen u Gracu na Petrovdan, 29. lipnja 1978.

Mlada misa u Prenj-Dubravama na Veliku Gospu, 15. kolovoza 1978.

Kapelan u Gabela Polju 1980.

Kapelan u Hrasnu, 1980. - 1983.

Župnik i upravitelj Svetišta Kraljice Mira u Hrasnu, 1983. - 1999.

Župnik u Stocu, 1999. -


U Stolačkoj župi djeluju dvije sestre Milosrdnice sv. Vinka:

S. M. Slavomira Škojo i

S. M. Alojzija Ramljak.

Više o časnim sestrama...

Župa ima 60 ministranata od 4. do 8. razreda osnovne škole. Oni su raspodijeljeni u tri ministrantske grupe, jer svake nedjelje ministriraju na tri sv. Mise, a za velike blagdane kada je jedna sv. Misa ministrira ih po trideset.

Oni svake godine pred početak školske godine, po Maloj Gospi, izaberu tajnim glasovanjem predsjednika ministranata i njegove dopredsjednike i to redovito iz 8. razreda osnovne škole. Predsjednik sa svojim suradnicima pravi raspored za nedjeljne sv. Mise, za mjesec svibanj i listopad, za Korizmu, razne trodnevnice u župi i ostale prigode. Sastanci se održavaju svakih 10-15 dana.

Ministranti se dragovoljno javljaju u ministrantski zbor poslije završenog 3. razreda, odnosno iza Prve Svete Pričesti. Oni su župniku desna ruka u svim aktivnostima kod crkve. Često se aktiviraju u raznim radnim akcijama oko župne crkve. Oni su ukras oltara pod svetim misama, raznim drugim blagoslovima i događajima po terenu župe. Posebnu im radost predstavlja božićni blagoslov kuća, te razni posjeti kapelicama i grobljima po župi.

Župnik redovito s njima organizira, nekoliko puta u godinu, razna hodočašća i prigodne posjete drugim župama, svetištima, te starima i bolesnima. Posebno ih raduje godišnji izlet na Londžu u lijepu prirodnu oazu parka prirode „Hutovo blato“. To bude cjelodnevni izlet u kome se organiziraju razne športske i rekreativne igre: nogomet, rukomet, tenis, kupanje, vožnja čamcima kroz park prirode, roštilj, te lijepo i zdravo druženje.

Stolački ministranti su ponosni na svoju službu svijesni da služenjem kod oltara služe samome Isusu Kristu Dobrom Pastiru!

Župa je prilično dobro pokrivena pastoralnim radom, a i vjerski život župe je dobar, vjernici dolaze na sv. misu i djeca na vjeronauk, ali naravno da uvijek može biti bolje.

U osnovnoj školi imamo 450 hrvatske katoličke djece, a u Srednjoj 230 mladih. Mladi i djeca uključeni su u brojne župne aktivnosti.

Imamo više župnih pjevačkih zborova: Dječji zbor „Slavuji“, Dječji zbor „Modra Rijeka“, Djevojačka pjevačka skupina „Angelus“, VIS Mladi, Tamburaši zbor, Djevojačka pjevačke skupina „Vidoštačka kraljica“, Veliki župni zbor „Sv. Cecilija“, zatim Dramska sekcija, Karitativna sekcija, HKUD "Stolac" sa 100 mladića i djevojaka, HKUD "Bosansko izvorno kolo" sa 30 mladih, Međužupna nogometna liga Hercegovine 15 mladića, Ministrantski zbor 60 ministranata, Nedjeljni čitači 95, Crkveni odbori, Apostolski zbor 12 maturanata, a po pastoralnoj potrebi još po koja skupina.

Preko 300 mladih aktivno je uključeno u život župe.