Kontakt Info

Župa sv. Ilije Proroka

Zrinsko-Frankopanska bb
BiH - 88360 Stolac

tel.: +387 (0) 36 853 005
fax: +387 (0) 36 853 005
mob: +387 (0) 63 357-111
e-mail: rajko.markovic@tel.net.ba

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 49 
Muzej i galerija PDF  | Ispis |  E-mail
Muzej i galerija župe Stolac

HRVATSKA KATOLIČKA ŠKOLA. Dubrovački biskup i trebinjski upravitelj Čubranić poslao je pomoć župniku don Lazaru da kupi zemljište i kuću za katoličku školu u Stocu. Don Lazar je 1870. dao 70 zlatnih dukata za zemljište i pločaru koja je bila najprije muslimansko vlasništvo pa pravoslavno pa za skupo zlato postalo katoličko. Škola je počela raditi u ožujka 1873. Bilo je do četrdeset katoličkih učenika u četiri razreda osnovne škole. Ravnatelj je bio župnik, a prvi je učitelj bio Anđelko Glavinić, kojega je don Lazar već iduće 1874. godine poslao u Rim na studij teologije.Nakon Glavinića učitelji su u stolačkoj katoličkoj školi bili Ivan Vlaho iz Mostara (1874-75), pa prekid za vrijeme tursko-austrijskoga rata (1875-78), zatim Stjepo Demelli iz Sinja (1879) i Juraj Kuazaninović sedam godina (1879-1885).

Tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Benjamin Kallay, zloglasni upravitelj i ministar, posjetio je 1885. godine katoličku školu u Stocu, gdje su ga djeca pozdravila himnom "kraljevkom", kako su je pjevala i djeca u Hrvatskoj svomu kralju u Beču. Kallay, koji je Bosnu i Hercegovinu smatrao vlastitom kovačnicom za taljenje svih domaćih naroda i narodnosti u "Bošnjake", a sve njihove jezike smatrao je obvezom prekalajisati u "bosanski jezik", smijenio je učitelja Hrvata Juraja i postavio Srbina Jovana Šestanovića. Katolički roditelji, učitelj i župnik poduzeli su energične akcije, prosvjede i organiziranu borbu za nacionalna i vjerska prava. I rezultat: školu su civilne vlasti ispraznile, ogolile i zatvorile! Katolička djeca moradoše prijeći u interkonfesionalnu školu, dok su druge zajednice mogle zadržati svoje vjerske škole.

Tako je stolačko katoličko proljeće nakon deset godina svoga kulturnoga cvata Kallayevom stranom silom ugušeno. Tada su nas, i to upravo ovdje u Stocu, tadašnje međunarodne snage stale poučavati europskoj "demokraciji" i čuvanju vlastitog identiteta!

Izgradnja muzeja i galerija

Muzej župe Stolac Hrvatska katolička škola u Stocu bila je više decenija prepuštena zubu vremena, te je došla u prilično loše stanje. Župa Stolac odlučila je ovu školu spasiti od daljnjeg propadanja i naći joj novu prikladnu namjenu i funkciju, koja će biti adekvatna njezinu prijašnjem radu. Stolački župnik je angažirao i zamolio za suradnju stočanina gosp. Roberta Raguža dipl. ing. arh. koji je poduzeo sve stručne radnje kako bi se škola što stručnije i dostojnije obnovila i predala budućim generacijama. Dok se pripremala dokumentacija i stručna obrada objekta, župnik se pobrinuo za novčana sredstva i škola se 2004. godine počela raditi. Odlučilo se školu po svim građevinsko - arheološkim pravilima premaknuti sa zapadne strane crkve na južnu stranu na sigurniji i čvršći teren. Stara pozicija škole bila je uz glavnu prometnicu, te je bila izložena još bržem propadnju, a i teren na kojemu je napravljena mekan je i klizav. Nova lokacija u istom dvorištu jamči trajnu zaštitu objekta. Škola je tijekom 2004. i 2005. godine prenesena na određeni prostor, majstorski stručno, pod vodstvom kvalificirane struke, te danas potpuno odgovara svom originalu, po svim mjerilima i dogovoreno je da u ovom povijesnom zdanju bude formiran etnološki i etnografski muzej hrvatskog naroda stolačkog kraja.

Blagoslov Muzeja i Galerije

Galerija župe StolacU Stocu je 20. svibnja 2006. povodom slavlja sv. Krizme biskup Ratko Perić u nazočnosti župnika don Rajka Markovića, okolnih svećenika i okupljenog mnoštva blagoslovio Umjetničku galeriju i Etnografsko - etnološki muzej u zgradi obnovljene stare hrvatske škole. Hrvatska – katolička škola u Stocu djelovala je u vremenu od 1872. do 1885. u vrijeme Turske i Austrougarske, te odgojila brojne hrvatske intelektualce tadašnjeg vremena. Poslije je bila zapuštena, predana zubu vremena te poprilično propadala. Ove 2006. godine je premještena s južne strane crkve u krugu crkvenog dvorišta u kome je stalno i bila, obnovljena po preporuci i vodstvu stručnjaka vjerna svom originalu. Budući je više neprikladna za moderno školstvo dana joj je nova kulturna namjena. U prizemlju je formiran Muzej starina hrvatskog naroda stolačkoga kraja sa više od 200 raznih eksponata, a na katu je smještena Galerija umjetnina u kojoj se nalazi 50-ak umjetničkih djela poznatih hrvatskih autora. Zdanje je blagoslovljeno i dato posjetiteljima na razgledanje kad god zažele. Posebno je muzej zanimljiv mladima i djeci jer su eksponati prikupljeni u muzeju njima posve nepoznati, a stariji svijet s nostalgijom obilazi i komentira svaki predmet. Drago nam je da je ovo povijesno zdanje sačuvano, obnovljeno i s novim sadržajima predano budućim generacijama koje će njegovu povijest i sadašnju namjenu znati cijeniti i na sve ovo biti ponosni.


Don Rajko Marković, župnik"U našoj galeriji naručili smo i postavili 14 portreta-umjetničkih slika, ulje na platnu, koje ste Vi danas blagoslovili i predali narodu na trajan spomen, da i narod ne zaboravi svoje uzorne pastire. U ovoj župi pastoralno su djelovala šestorica svećenika: don Vide Putica, don Marijan Vujnović, don Ante Zrno, don Andrija Majić-mlađi, don Ivan Raguž i don Mitar Papac, a trojica od njih: don Marijan, don Ivan i don Mitar su rodom iz ove župe. Mi smo u mjesecu svibnju o. g. četvrtkom umjesto pobožnosti Gospi prije sv. mise imali klanjanje pred Presvetim i prikazali ga za duhovna zvanja u našem narodu, da se ona stara izreka: Krv mučenika, sjeme je kršćana, pretvori u novu izreku: krv svećenika mučenika neka bude sjeme novih duhovnih zvanja. Bože daj da tako bude!"

Muzej i galerija župe Stolac Muzej i galerija župe Stolac Muzej i galerija župe Stolac Vanjski dio muzeja župe Stolac Vanjski dio muzeja župe Stolac Muzej i galerija župe Stolac Muzej župe Stolac Muzej župe Stolac Muzej župe Stolac Muzej župe Stolac Muzej župe Stolac Muzej župe Stolac Muzej župe Stolac Muzej župe Stolac Muzej župe Stolac Muzej župe Stolac Muzej župe Stolac Muzej župe Stolac Muzej župe Stolac Muzej župe Stolac Muzej župe Stolac Muzej župe Stolac Muzej župe Stolac Umjetnička galerija župe Stolac Umjetnička galerija župe Stolac Umjetnička galerija župe Stolac Umjetnička galerija župe Stolac Umjetnička galerija župe Stolac Umjetnička galerija župe Stolac Umjetnička galerija župe Stolac Umjetnička galerija župe Stolac

 

VIDEO: Gospin plač - Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"Gospin plač" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

Video: Zdravo Tijelo Isusovo – Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"Zdravo Tijelo Isusovo" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

VIDEO: O mila Majko nebeska - Stolac 2015.

Zdravo Tijelo Isusovo (stolački napjev - Hercegovina)

"O mila Majko nebeska" u izvedbi
HKUD Stolac, crkveni zbor ''Mladi''

možete preuzeti ili pogledati OVDJE!

Sv. Misa iz Stoca na YouTube-HRT

Sv. Misa iz Stoca 03.03.2013. dostupna na youtube-u

Sv. Misu i portret grada i župe možete pogledati i/ili preuzeti OVDJE!

Home O župi Župni objekti Muzej i galerija